Alasan Kenapa Khinzir Diharamkan

April 9, 2008 at 4:34 am | Posted in SOAL JAWAB | Leave a comment

Soalan: Kenapakah Muslim diharamkan daripada memakan daging khinzir?


Dijawab oleh Sheikh Sâmî al-Mâjid

 

Ilmuwan dan saintis telah memberikan banyak alasan untuk menerangkan mengenai pengharaman daging khinzir. Kesemua alasan ini berkaitan dengan kewujudan najis dan penyakit.

Adalah diketahui bahawa khinzir memakan benda-benda najis. Ini sudah cukup untuk membuatkan kita mengelakkan serta menjauhkan diri daripadanya. Ia adalah tidak menyihatkan sebagaimana yang telah dipersetujui oleh pengamal perubatan, disebabkan oleh cacing pita yang tinggal di dalamnya dan banyaknya parasit yang berada di dalam dagingnya.

Betty Wadicson berkata: “Kesan daripada parasit-parasit ini biasa terdapat di sesetengah tempat seperti Perancis, Jerman, Itali dan Britain tetapi amat jarang didapati di kebanyakan negara timur kerana ianya adalah diharamkan bagi penduduknya untuk memakan daging khinzir.”

Ianya adalah amat mustahil untuk menentukan bahawa terdapatnya khinzir yang bebas dari cacing yang merbahaya tanpa melalui pemeriksaan setiap bahagian tubuhnya di bawah mikroskop, yang mana ianya adalah tidak praktikal dan mahal.

Cacing betina mampu menghasilkan sejumlah 1500 telur di bahagian dalam mebran mukus bahagian pencernaan pada badan yang dijangkiti yang kemudian akan dipindahkan melalui darah kepada keseluruhan bahagian badan. Setakat ini masih tiada ubat pencegahan penyakit kepada mereka yang memakan daging khinzir.

Daging khinzir juga menjangkitkan manusia dengan beberapa penyakit yang boleh menyebabkan keracunan makanan dengan lecuran teruk pada organ pencernaan yang akan meyebabkan kematian dalam masa beberapa jam. [Rujuk Rûh al-Dîn al-Islamî oleh `Afif Tabarah (437-438)]

Lebih dari itu, tiada siapa yang mampu menidakkan bahaya lain yang mungkin wujud.

Sayyid Qutb, seorang ilmuwan terkenal, berkata: “Sesetengah manusia mungkin menyatakan bahawa peralatan masakan moden mampu menghapuskan kewujudan cacing-cacing ini dengan menggunakan suhu yang tinggi, akan tetapi mereka alpa dengan fakta bahawa ia mengambil berkurun lamanya untuk mereka mengetahui tentang wujudnya satu penyakit. Siapa yang boleh menjamin bahawa tiada lagi penyakit yang bakal ditemui di dalam daging khinzir? Adakah kita tidak sepatutnya mempercayai undang-undang suci yang telah mendahului sains manusia semenjak kurun yang ke 10 dan membiarkan ia memberi kita penyelesaian ke atas perkara yang berkaitan? Adakah kita tidak sepatutnya berpegang kepada undang-undangnya yang mana halal dan haram datang dari Tuhan kita yang Maha Bijaksana dan Maha Mengetahui?”


Diterjemahkan oleh Ariff.Arifin

Artikel asal di www.islamtoday.com dengan tajuk “Why is it forbidden for Muslims to eat pork?”

sumber: http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=22223&mode=thread&order=0&thold=0

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: