KAEDAH MENENTUKAN ARAH QIBLAT DALAM MUSAFIR

April 18, 2008 at 5:24 pm | Posted in ARTIKEL | Leave a comment

Terdapat beberapa kaedah bagi menetukan arah kiblat seperti berpandukan arah matahari dan bintang selain dari menggunakan kompas penunjuk. Panduan ini amat penting untuk dipelajari kerana mungkin pada suatu masa nanti kita akan berada dalam situasi yang terdesak seperti di tengah belantara semasa camping, atau pada malam yang gelap gelita atau pada musim cuaca yang tidak menentu maka bagaimanakah kita hendak menentukan arah kiblat?

Kaedah 1:

Pada waktu malam yang gelap maka carilah bintang tiga sederet dalam bentuk buruj Belantik (Babadur Orion) dan kaedah ini memerlukan kepada pengetahuan ilmu bintang.

Kaedah 2:

Dengan memandang kearah langit pada malam yang gelap gelita dan carilah bintang Qutbi (Polaris) . inilah satu satunya bintang paling tepat kea rah utara bumi. Dengan berpandukan bintang ini, kiblat boleh di cari tetapi memerlukan pada pengetahuan ilmu bintang.

Kaedah 3:

Jika pada waktu siang hari bolehlah merujuk kepada posisi matahari dengan memerhatikan arah ia terbit dan juga terbenam. Arah terbit adalah pada sebelah timur dan arah terbenam adalah pada sebelah barat. Sebelah barat adalah kedudukan Makkah secara rawak dan ianya boleh di jadikan panduan bagi menentukan arah kiblat.

Kaedah 4:

Dengan menggunakan posisi tergelincir matahari di Kaabah. Kaedah ini adalah berpandukan kepada kedudukan matahari yang akan berada tepat pada suatu tempat. Bagaimanapun, kaedah ini hanya berlaku 2 kali sahaja setahun dalam pergerakan matahari. Sekali apabila matahari bergerak menuju ke titik utara iaitu pada 28 Mei setiap tahun dan sekali lagi pada 16 Julai apabila matahari kembali ke ekuinoik. Tergelincir ataupun zawal matahari dengan Kaabah pada waktu hampir zohor akan menyebabkan bayang objek mejadi tegak di seluruh dunia dan ianya bersamaan dengan arah kiblat. Mengikut hisab waktu berkenaan ialah 16.16 tengahari waktu di Makkah bersamaan dengan 5.16 petang waktu Malaysia. Pacakan sebatang tiang di kawasan lapang untuk menetukan arah kiblat. Tepat jam 5.16 petang baying matahari yang jatuh itu itu adalah bertepatan dengan arah kiblat. Oleh kerana matahari jatuh di sebelah barat maka bayangnya berada di sebelah timur, jadi arah kiblatnya ialah arah yang berlawanan dari arah timur (barat)

Sila rujuk Fatwa JAKIM utk keterangan lanjut

sumber: http://zahazanmohamed.blogspot.com/

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: