Dosa lampau: Mencuri Ketika Remaja

June 6, 2008 at 6:42 am | Posted in SOAL JAWAB | Leave a comment

SOALAN:

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Saya ada soalan yg telah lama terbuku di hati. harap ada yg sudi menjawabnya.
semasa sy masih kanak2 berusia 12 tahun, saya seorang yg nakal. kerana saya berasal dr keluarga miskin, saya pernah mencuri wang guru saya utk mbeli makanan. ambil makanan di kantin sekolah tanpa bayar pun ada. sekarang saya berusia 23 tahun dan masih segar dalam ingatan saya akan orang2 yg telah saya curi wangnya. walaupun tidaklah byk dalam tak sampai 10 ringgit kot tapi ia masih menghantui saya. masa tu saya pun tak pasti sama ada saya sudah baligh ataupun belum. soalan saya ialah, apakah saya wajib memohon maaf kepada semua mereka n mintak halal akan segala yg telah saya makan dari sumber yg haram itu. buat masa ini saya masih tak punya kekuatan untuk melakukan demikian. namun begitu, saya akan lakukan n memohon kekuatan dari Allah swt seandainya dosa lampau saya ini boleh menjerumuskan saya dlm jurang neraka yg amat saya takuti.

sekian, jazakallahu khaira

(soklan yg dpt dr emel)

JAWAPAN:

بسم الله
والحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد

Seorang kanak-kanak yang belum baligh, jika mencuri dia tidak dikenakan apa-apa hukuman. Dan tidak ada dosa baginya kerana Nabi SAW bersabda:

رُفِعَ الْقَلَمُ عَنْ ثَلاَثَةٍ عَنِ الْمَجْنُونِ الْمَغْلُوبِ عَلَى عَقْلِهِ حَتَّى يُفِيقَ وَعَنِ النَّائِمِ حَتَّى يَسْتَيْقِظَ وَعَنِ الصَّبِىِّ حَتَّى يَحْتَلِمَ رَ

Maksudnya: Diangkat qalam (tidak dihukum mukallaf) daripada tiga orang; orang gila sehingga dia sedar, orang yang tidur sehingga dia bangun, dan kanak-kanak sehingga dia baligh.
Direkod oleh Abu Daud (no: 4403) dan lain-lain.

Tetapi barangan yang dicuri mestilah dipulangkan balik, samada oleh walinya jika walinya mengetahui, ataupun jika dia sudah baligh maka dia sendiri yang memulangkannya. Kerana ia berkait dengan DHAMAN iaitu menggantikan hak orang lain. Dimaklumi dalam syarak bahawa urusan dhaman tidak disyaratkan seseorang itu mukallaf.

Maka, perasaan ragu-ragu samada ketika dia mencuri adakah dia belum baligh atau sudah baligh tidak memberi apa-apa erti. Kerana, samada baligh atau tidak baligh, dhaman (ganti rugi) hak orang lain tetap wajib.

Wallahu A’lam.

sumber: http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=35783

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: