Abim risau suara pertikai Islam, Melayu

August 18, 2008 at 7:31 am | Posted in BERITA | Leave a comment
Aug 18, 08 11:53am
Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) dalam muktamar tahunannya melahirkan lagi kebimbangannya tentang kemunculan suara-suara yang dianggapnya cuba mengganggu dan menggugat kepentingan Melayu dan Islam.

Satu seminar yang diadakan bersempena muktamarnya yang ke-37 di Seremban kelmarin menyatakan wujud golongan yang cuba mempertikaikan asas kenegaraan berselindung di balik nama “globalisasi, liberalisasi dan hak-hak asasi”.

Seminar yang diadakan dengan kerjasama Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (Mains) itu beranggapan golongan itu – yang tidak dinamakan – berbuat demikian “secara melulu demi memenuhi agenda kelompok mereka yang jelas tidak meraikan semangat permuafakatan” sejak kemerdekaan.

Abim, melalui resolusi seminar Seminar Islam dan Cabaran Semasa dengan tema Memperkasa Perjuangan Agama dan Bangsa, menambah tindakan golongan itu “hanya akan mengundang bahaya terhadap kestabilan dan keharmonian masyarakat yang telah terbina selama ini.”

Teks lengkap resolusi seminar, membincangkan kedudukan Islam dan Melayu dalam negara dan cabaran kepelbagaian budaya dan amalan demokrasi politik negara moden, yang disertai 800 perwakilan seperti di bawah:
 
Menginsafi perkembangan mutakhir yang menyaksikan terdapat kecenderungan pihak-pihak tertentu di negara ini atas nama globalisasi, liberalisasi dan hak-hak asasi terutamanya selepas pilihanraya umum ke-12 untuk menafsir dan mengolah asas-asas yang membentuk teras negara-bangsa Malaysia secara melulu demi memenuhi agenda kelompok mereka yang jelas tidak meraikan semangat permuafakatan yang telah terbina sejak lebih 50 tahun Merdeka, maka kami peserta Muktamar Sanawi Abim ke-37 dan Seminar Islam dan Cabaran Semasa bertemakan Memperkasa Perjuangan Agama dan Bangsa dengan ini ingin menyatakan pendirian kami bahawa:
 
1. Percubaan demi percubaan untuk membentuk persepsi baru mengenai pensejarahan Malaysia dengan sengaja menghilangkan kepentingan peranan faktor-faktor yang melatari sejarah, sosio-budaya, geo-politik tanahair dan yang lebih utama peranan Islam itu sendiri dalam pembentukan negara-bangsa hanya akan mengundang bahaya terhadap kestabilan dan keharmonian masyarakat yang telah terbina selama ini.
 
2. Angin perubahan atas nama globalisasi, liberalisasi dan hak-hak asasi janganlah dijadikan alasan untuk melunturkan hak-hak istimewa orang Melayu, kedudukan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, kedudukan Raja-Raja Melayu dan kedudukan khusus Islam sebagai agama Persekutuan sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
 
3. Menyeru semua rakyat Malaysia yang prihatin dan cintakan keamanan agar mempertahankan kontrak sosial sebagai asas pembinaan negara-bangsa kita dan pembentukan masyarakat majmuk Malaysia serta menolak sebarang usaha untuk mencetuskan ketidakharmonian dalam hubungan kaum di negara ini dengan mengganggu-gugat fabrik sosial yang telah terbina kukuh dan terbukti berjaya selama ini.
 
4. Mendesak pihak kerajaan supaya memperbaharui komitmen terhadap dasar-dasar utama pendidikan, kebudayaan dan bahasa yang jelas jika dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh akan menjadi teras utama dalam pembinaan perpaduan nasional.

Kita juga berpegang kepada firman Allah bahawa manusia dijadikan berbangsa-bangsa dan berkaum-kaum supaya mereka dapat mengenali antara satu sama lain, bukan untuk dipecah-pecahkan melalui politik perkauman.

Ini sekali gus tidaklah menghalang penerimaan secara positif kepelbagaian budaya dan agama kaum-kaum lain di Malaysia dan peranan mereka dalam proses pembinaan perpaduan nasional.
 
5. Mendesak kerajaan menjunjung tinggi integriti dan akauntabiliti dalam pentadbiran awam, institusi kehakiman, perundingan dan polis. Institusi-institusi ini perlu dikendalikan oleh manusia yang cekap, tegas, telus dan adil serta tidak memilih bulu.
 
6. Menyeru semua pihak agar usaha-usaha agresif untuk memperkasa institusi-institusi umat Melayu termasuklah institusi Raja-raja Melayu, majlis agama dan para ulama, ilmuan dan tokoh masyarakat, pertubuhan-pertubuhan masyarakat, media Melayu dan kelompok usahawan dan perniagaan Melayu demi melahirkan generasi Melayu Islam yang lebih tersusun dari sudut visi dan misi perjuangan mereka serta lebih terserlah kepimpinan akhlak, keilmuan dan kemasyarakatan mereka dalam menghadapi cabaran globalisasi, liberalisasi dan sekularisasi.

sumber: http://www.malaysiakini.com/news/88009

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: