Menerima hadiah sempena Halloween

October 31, 2008 at 8:04 pm | Posted in SOAL JAWAB | Leave a comment

SOALAN:

Assalamu’alaykum ahli panel yang ana hormati,

Hari ini ana ada terima beberapa bungkusan berisi coklat di depan rumah dan ana tahu hadiah itu diberi sempena Halloween yg disambut di sini. Ana tak pasti sama ada boleh diterima hadiah itu atau harus dibuang sahaja kerana jelas hadiah itu diberi untuk menyambut satu perayaan yg bertentangan dengan Islam. Harap dapat penjelasan dr ahli panel. Jazakallahukhayran katheera

JAWAPAN:

بسم الله
والحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد

– Halloween adalah tradisi perayaan malam 31 Oktober, yang dikatakan berasal dari orang Celt di Ireland, Britain dan Perancis sebagai tradisi paganisme perayaan musim tuai. Ia biasanya dikaitkan dengan syaitan, ahli sihir, hantu, Goblin dan makhluk-makhluk mitos dan menyeramkan lain dari kebudayaan Barat. Halloween disambut dengan menghiasi rumah dan pusat membeli-belah dengan simbol-simbol Halloween tersebut.

– Oleh kerana dalam Islam, tidak ada perayaan tahunan melainkan Eid Fitri dan Eid Adha, dan Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam melarang para sahabat menyambut perayaan selainnya, maka menyambut perayaan Halloween juga adalah tidak dibenarkan. Kerana ia adalah perayaan orang Kristian.

– Memberi hadiah. Memberi hadiah kepada orang kafir sempena dengan hari perayaan mereka juga tidak dibenarkan. Malahan ada ulama menghukum perbuatan itu sebagai kufur. (Tabyin Haqaiq 6/228, Iqtidha Sirat al-Mustaqim 1/227).

– Menerima hadiah. Adapun menerima hadiah mereka pada hari perayaan mereka, maka ia bukan satu kesalahan. Kerana ia tidak menunjukkan kita bersetuju dengan perayaan mereka. Malah menerimanya adalah satu cara berbuat baik dengan non Muslim, dan sebagai satu peluang dakwah kepada mereka.

Allah Taala berfirman:

لا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ

Maksudnya: Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama (kamu) dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil. (Mumtahinah: 8)

Kata Ibn Taimiyyah, “Manakala menerima hadiah daripada mereka pada hari perayaan mereka, kami telah bawakan atsar daripada Ali bin Abi Talib bahawa beliau diberikan satu hadiah sempena Nairuz, lalu beliau menerimanya”.

Wallahu A’lam.

Sumber: http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=37106

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: