Persoalan Agama: Sembahyang jemaah di masjid lebih afdal

August 9, 2009 at 3:14 am | Posted in SOAL JAWAB | 2 Comments

SOALAN:

ANTARA sembahyang fardu berjemaah di rumah dengan masjid atau surau, manakah lebih dituntut Islam dan perlu saya utamakan? Saya ada kalanya di sindir jiran kerana jarang ke surau sedangkan saya mengerjakan solat berjemaah bersama keluarga di rumah.

H Ahmad,
Petaling Jaya, Selangor.

JAWAPAN:

Untuk menjelaskan kepentingan solat berjemaah, lebih baiknya kita meneliti hadis yang menjelaskan kelebihannya.

Ibnu Umar meriwayatkan: Rasulullah SAW bersabda: “Solat jemaah lebih utama 27 darjat daripada solat sendiri.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Dalam hadis lain, Rasulullah SAW bersabda: “Siapa yang solat Isyak berjemaah seperti solat setengah malam dan siapa solat subuh berjemaah seperti solat sepanjang malam.” (Hadis riwayat Ahmad dan Muslim)

Rasulullah SAW bersabda dalam nada amaran bahawa: “Sesungguhnya solat terberat bagi orang munafik ialah Isyak dan Subuh. Andai kata mereka tahu apa yang ada dalam solat Isyak dan Subuh, pasti mereka mendatanginya meskipun dengan merangkak.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Andai kata orang tahu apa yang ada dalam azan dan saf pertama, kemudian mereka tidak mendapatkannya kecuali dengan cara diundi, pasti mereka mahu mengundinya. Andai kata mereka tahu apa yang ada dalam bergegas melakukan solat, pasti mereka berlumba mendapatkannya. Andai kata mereka tahu apa yang ada dalam solat Isyak dan Subuh, pasti mereka mendatanginya meskipun dengan merangkak.” (Hadis riwayat .al- Bukhari dan Muslim)


Rasulullah SAW juga bersabda: “Dua rakaat fajar (solat sunat sebelum solat Subuh) lebih baik daripada dunia dan apa yang ada di dalamnya.” (Hadis riwayat Muslim, dan lainnya)

Imam Nawawi dalam kitabnya Syarah Muslim menjelaskan maksud ‘dunia dan apa yang ada di dalamnya’ merujuk segala kesenangan dan kenikmatan dunia.

Pahala bagi solat berjemaah sebenarnya bermula ketika keluar menuju masjid hingga selesai solat. Seterusnya ganjaran itu berlanjutan sehingga kita tiba di rumah semula.

Ia disebabkan bekas tapak kaki dalam perjalanan ke masjid untuk bersolat berjemaah menjadi bukti tuntutan pahala di hadapan Allah kelak.

Dalil mengenai keutamaan hadir ke tempat solat dihadiri umat Islam pula terlalu banyak, contohnya firman Allah dalam surah al-Taubah ayat ke-18, maksudnya: “Hanya yang layak memakmurkan (menghidupkan) masjid Allah SWT ialah orang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat dan tidak takut melainkan kepada Allah, (dengan sifat sedemikian) maka diharapkan mereka menjadi golongan yang mendapat petunjuk.”

Al-imam Ibn Kathir, pakar tafsir bermazhab Syafie itu membuat penjelasan menarik ayat ini. Beliau menjelaskan Allah SWT menjadi saksi mereka yang sentiasa memakmurkan masjid adalah golongan memiliki keimanan. ( Sahih Tafsir Ibn Kathir )

Mengenai keutamaan perjalanan ke masjid sebagai sebab mendapat pahala, Jabir Abdullah berkata: “Bani Salimah ingin berpindah supaya lebih hampir dengan masjid, lantas menyatakan tempat itu banyak kosong.

“Berita itu sampai kepada Nabi SAW, Baginda bersabda: Hai Bani Salimah! Tetap di rumah kalian, sesungguhnya dicatat bekas perjalanan kalian (ke masjid).

“Mereka berkata: Tidaklah menyenangkan bagi kami, kalau kami berpindah.” (Hadis riwayat Muslim)

Kesimpulannya, saudara dituntut mengerjakan solat secara berjemaah di surau atau masjid dalam kawasan saudara dan itulah yang dimaksudkan berjemaah bagi lelaki mukalaf.

Namun, tidak menjadi kesalahan untuk berjemaah bersama keluarga, isteri dan anak sekali-sekala bagi tujuan memberikan pendidikan atau apabila menghadapi masalah ke surau disebabkan hujan, ribut atau kehadiran tetamu atau kerana keuzuran dibenarkan syarak yang lain. Wallahu a’lam.

Oleh: Ustaz Zahazan Mohamed

Sumber: Berita Harian

Advertisements

2 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Salam ustz,nk tnya apa hukum ibu bapa menetapkan mahar n hantaran yg tinggi kpd pihak lelaki?

  2. Antara surau dengan masjid mana lebih afdal ?
    Mengapa orang melayu suka sangat buat surau ? Tak sampai 1km dari masjid dibuat surau ? masjid bukan ramai orang pun, subuh bulan puasa ni saja dapat 5 orang biasanya 3 atau 4 orang saja termasuk imam.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: