Takliq Cerai dalam Bai’ah

November 10, 2009 at 6:23 am | Posted in ARTIKEL | Leave a comment
by Abu Umair

Politik Malaysia sekali lagi gempar apabila seorang  Ahli Parlimen PAS mendedahkan kepada umum bahawa tiap calon wakil rakyat PAS dikenakan syarat bahawa mana-mana ahli yang dipilih menjadi calon bertanding mana-mana kerusi DUN atau Parlimen dikehendaki mengangkat bai’ah (sumpah setia) jika calon tersebut menang pilihanraya dan kemudiannya memilih meninggalkan PAS maka isterinya akan jatuh talak tiga.

Kesahihan perkara ini masih belum boleh dimuktamadkan, kerana beberapa pimpinan PAS menafikan perkara ini, manakala sebahagian pula jelas mengakui kewujudannya, malah mempertahankan tindakan tersebut dengan alasan kesetiaan kepada Parti.

SEJARAH CERAI TAKLIQ DALAM BAI’AH

Meneliti sejarah bai’ah sejak zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam, kita akan dapati berbai’ah dengan menjadikan perceraian sebagai galang ganti tidak wujud pada zaman baginda, dan juga pada sahabat.

Orang pertama yang bertanggungjawab memasukkan elemen seperti perceraian dalam bai’ah ialah Hajjaj bin Yusuf al-Tsaqafi, ketika meminta rakyat berbai’ah kepada Khalifah Abdul Malik bin Marwan.

Selain perceraian, ada beberapa perkara lain lagi yang dimasukkan oleh Hajjaj dalam bai’ah kepada khalifah. Dengan maksud, jika ada kalangan rakyat yang tidak mengotakan bai’ah atau mencabulinya, maka akan terjadilah perkara-perkara yang dita’liqkan. Perkara-perkara tersebut ialah:
– menceraikan isteri
– bersedekah hartanya
– pergi menunaikan haji
– membebaskan hambanya

Sejak Hajjaj memperkenalkan sumpah bai’ah seperti ini, khalifah-khalifah seterusnya ada yang mengikuti jejaknya dan tidak kurang ada yang menambah berbagai-bagai perkara lagi dalam bai’ah selain empat perkara yang tersebut.

Apa yang pastinya, memasukkan perkara-perkara ini dalam bai’ah adalah satu tindakan melampau khalifah-khalifah terdahulu. dan ia tidak ada asasnya dalam agama Islam. Dan ia telah dikritik oleh para ulama.

Ibn Taimiyyah menyebut:

“Sumpah dengan menggunakan perceraian adalah satu bidaah yang baharu. Aku tidak pernah mendapati perbuatan sumpah dengan perceraian pada zaman sahabat”.

Katanya lagi, “Kemudian, bidaah ini semakin berleluasa dalam kalangan ummat dan tersebar dengan meluasnya”.

Kalaulah bai’ah terhadap khalifah Negara Islam pun, ulama telah mempertikaikan tindakan Hajjaj bin Yusuf memasukkan elemen perceraian, maka kita fikirkanlah perbuatan memasukkan elemen perceraian dalam bai’ah yang lebih kecil. Contohnya bai’ah terhadap parti atau mana-mana jemaah dan kumpulan.

JATUHKAH TALAQ JIKA BERPALING TADAH

Andaikata benar berlaku bai’ah seumpama ini dalam parti politik, maka persoalan yang perlu dibincangkan ialah jika ada wakil rakyat berpaling tadah mengkhianati janji dengan melompat parti, adakah jatuh cerai terhadap isteri?

Mentaklik cerai dengan perkataan seperti “Jika saya melakukan perbuatan ini, maka isteri saya tercerai atau tertalak”, termasuk dalam permasalahan sumpah dengan sighah (perkataan) cerai.

Dalam permasalahan ini, mereka seolah-olah bersumpah untuk tidak mengkhianati parti atau jemaah, dengan menggunakan lafaz cerai sebagai ungkapan sumpah.

Masalah seperti ini tidak pernah berlaku pada zaman sahabat. Ia mula dibincangkan pada zaman tabieen, dan terdapat khilaf adakah sah cerai taklik seperti ini ataupun tidak dikira cerai taklik.

Mazhab Syafie, Ahmad dan sebahagian tabien mengatakan sah takliknya. Jadi jika dia melakukan perbuatan itu maka isterinya tercerai.

Ada pendapat yang mengatakan tidak dikira cerai taklik. Ia dikira sebagai sumpah, dan dia hanya perlu membayar kaffarah sumpah jika melakukan perbuatan tersebut.

Hujah kedua-dua pendapat ini dibincangkan panjang lebar oleh Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah dalam kitab Qawaed Nuraniyyah. Dan beliau mentarjihkan pandangan kedua, yakni tidak jatuh cerai tetapi mesti dibayar kaffarah sumpah.

Wallahu A’lam

oleh: Ustaz Abu Umair

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: